BEL VRIJBLIJVEND 085 06 04 350

Berekening energielabel

Voor het berekenen van het energielabel hebben wij tijdens de opname veel informatie al verzameld. Met deze informatie van de woning kunnen we nu de berekening voor het energielabel beginnen.

Voor het berekenen van het energielabel moeten we een hoop gegevens invoeren die we vanuit de woning hebben gehaald. Naast deze gegevens voeren we ook de gegevens in vanuit de bag-viewer. Dit is de database van het kadaster samen met de gemeentelijke administratie. Hierin staan eigenlijk alle kenmerken van de woning: waaronder –

  • bouwjaar
  • oppervlakte
  • objectnummer
  • adresgegevens ( postcode, straatnaam etc )
  • gebruiksdoel ( woonfucntie / kantoorfunctie etc )
  • status van het pand

U kunt deze gegevens over uw woning ook zelf nakijken op de website BAG Viewer (kadaster.nl)

Bij het invullen van het adres ziet u de gegevens.

Berekening Thermische Schil

Naast het invoeren van deze gegevens gaan we de rest van de berekening maken. Dit is eigenlijk de berekening en het uitwerken van de gegevens die we in de woning hebben verzameld. We kijken dan naar de oppervlakte die de thermische schil heeft.

Thermische schil?

Voor de berekening van het energielabel kijken we dus naar de wanden die grenzen aan de buitenlucht of grenzen aan een garage / gang / portiek etc. Als voorbeeld kan misschien het beste gezegd worden dat we de woning of het gebouw een jas of trui aantrekken. De wanden die dan grenzen aan de trui gaan we invoeren.

Betreft het een tussenwoning dan zal de voor- en achtergevel, het dak grenzen aan de buitenlucht. De zijwanden die grenzen aan andere woningen dus die nemen we niet meer omdat die al verwarmd zijn.

De vloer nemen we ook mee in de berekening omdat deze ook grenst aan kruipruimte of gelijk aan de grond.

Al deze wanden, daken en vloer gaan we invoeren in de software op basis van m2. Daarin zetten we dan ook de ramen en deuren die we hebben opgenomen. Daarnaast gaan we invoeren wat er aan isolatie bekend is. Hoe meer isolatie er in de muren, daken of vloer zit, hoe beter de woning zal scoren.

Deze gegevens gaan we samenvoegen met de installaties die in de woning staan. Een CV ketel, warmtepomp, geiser of boiler hebben allemaal invloed op het energielabel. Hoe zuiniger en duurzamer de manier is hoe de woning wordt opgewarmd en hoe het tapwater wordt verwarmd, hoe beter de woning scoort.

U kunt u denk wel voorstellen dat een nieuwbouwwoning die goed is geissoleerd met een warmtepomt en zonnepanelen heel goed zal scoren en een positief energielabel zal hebben.

Zelf energielabel berekenen?

Zelf het energielabel berekenen kan helaas niet. Alle energielabeladviseurs ( epa adviseurs ) zijnallemaal gecertificieerd en hebben hier allemaal opleidingen en certificaten voor moeten behalen om deze berekeningen te kunnen maken. Daarnaast zijn de energielabel adviseurs ook allemaal bevoegd om de berekening te registreren bij de RVO. Dat is nodig om het energielabel officieel te maken zodat de ook geldig is. Geldige energielabel kunt u daarna terugvinden op de website van EP-Online

Dit is de officiƫle database van de overheid waar alle energieprestatie certificaten van alle gebouwen zijn geregistreerd.

Berekening klaar

Nadat wij alle gegevens hebben ingevoerd in het systeem gaat het systeem het energielabel berekeken.

Er komt dan een uitkomst tussen de A+++ t/m G

Als de berekening is geslaagd en we geen vragen meer hebben over de woning dan gaan we het energielabel registreren bij de RVO.